Bijenwasdoeken zijn het alternatief voor huishoudfolie. Voedsel blijft langer vers en je vermijdt het gebruik van plastic en aluminiumfolie. Bijenwasdoeken van beeskin worden in Berlijn met de hand gemaakt van Europese grondstoffen.
Hoe te gebruiken:
Vouw de bijenwasdoek om het stuk fruit, het stuk kaas, de groenten, kruiden, lunch, open verpakking, beker, fles, kom of schotel. Gebruik eventueel je lichaamswarmte om de bijenwasdoek te vormen en dicht te plakken. In de koelkast wordt de bijenwasdoek hard en bij kamertemperatuur wordt de doek weer zacht en kneedbaar.
Gemaakt van:
Katoen (biologisch gecertificeerd volgens de hoogste standaard) – als basis,
Bijenwas (gecontroleerd op residuen van verontreinigende stoffen en pesticiden),
Boomhars – zodat het nog beter kleeft
Jojoba-olie (organisch) – om de doek soepel te houden
Door de warmte van je handen smelt de bijenwas een beetje en kun je de doek vormen en bijvoorbeeld om een schaal of fles heen doen. Druk de randen rustig en stevig aan zodat hij goed blijft plakken. Zorg er wel voor dat de overhangende rand groot genoeg is, zodat de doek ook de mogelijkheid krijgt om goed te plakken. Is de doek te klein voor die speciale schaal, dan gaat het plakken niet lukken helaas. Neem dan een doek van een maatje groter, zodat het wel goed afgedekt kan gaan worden.
Je kunt er borden, schalen en blikjes mee afdekken, maar je kunt er ook groente en fruit in wikkelen. Bijvoorbeeld van een halve komkommer dek je het uiteinde af met een klein stukje bijenwasdoek. Of je verpakt de ijsbergsla er in, zodat de randjes minder snel bruin worden. Of een ui, paprika, citroen, courgette of … kaas is er ook uitermate geschikt voor. De doek is antibacterieel en hij ademt. Dit is het grote voordeel ten opzichte van plastic, want in plastic blijft het zweet van de kaas binnen het folie zitten, waardoor de kaas eerder gaat schimmelen.
Een bijenwasdoek kun je afspoelen onder liefst de koude, maar lauwwarme kraan kan ook. Eventueel met een drupje milde zeep. Met de hand afwassen als een bord. Daarna ophangen te drogen (niet op de verwarming ;-0) of droogdeppen met een theedoek. Vouw of rol de doek op en hij is klaar voor een volgend gebruik.
Zet ze opgerold in een pot op het aanrecht of leg ze in een la, zodat je er altijd makkelijk bij kunt en ze niet vergeet!
Onderhoudsinstructies:
Veeg de kruimels af of spoel de doek af met koud water.
Gebruik eventueel alleen een zachte spons of zachte borstel voor het reinigen.
Wring de doek niet uit, maar dep hem droog met een theedoek of laat hem aan de lucht drogen.
Niet reinigen met heet water, want bij ca. 60 °C smelt de bijenwas.
Bedek er daarom geen heet voedsel mee, maar laat dit eerst afkoelen.
Wanneer er vouwen of kleine kale plekken in de doek zitten, leg de wrap dan op vetvrij papier (bakpapier) een paar minuten in de oven op ca. 80°C. De bijenwas kan zich opnieuw verspreiden. Laat de doek daarna afkoelen.
Gebruik bij grotere kale plekken een bijenwas reparatiesetje. Je kunt dan de doek met het bijenwasschaafsel er op ook tussen 2 bakpapiertjes leggen en dan met de strijkbout de was smelten en verdelen over de doek. Zorg er dan wel voor dat de bakpapiertjes groot genoeg zijn, zodat de bijenwas ‘binnen’ het papier blijft en niet op je strijkplank terecht komt.
Verpak geen rauw vlees of vis rechtstreeks in de doek, vanwege de bacteriën in het vleessap. Zit het vlees in een schaal, dan kun je die schaal er prima mee afdekken, zolang de doek maar niet rechtstreeks in contact komt het het vlees(sap).
Het gebruik en de verzorging van het product is bepalend voor de levensduur.
Wees voorzichtig en zorg na elk gebruik goed voor jouw bijenwasdoek, zodat je er heel lang plezier van kunt hebben!
Beeskin komt uit Berlijn en is in 2018 begonnen met het produceren van bijenwasdoeken. Inmiddels werken er 20 mensen en kunnen ze 10.000 doeken per dag maken.
🍪 Bijenwasdoek.nl maakt gebruikt van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer