Ken je de bijenwasdoek al? Zodra je in de keuken staat en bezig bent met het voorbereiden van eten, merk je hoeveel plastic je eigenlijk gebruikt. En vaak is het van korte duur, even de salade afdekken of een kommetje met saus of yoghurt en na een korte tijd verdwijnt de plastic folie in de prullenbak. Zonde voor het plastic, de natuur en je portemonnee. Zo is de keuken de ideale plek om afscheid te nemen van single used plastic. Hoe dat vertel ik je hieronder.

Plastic eruit, bijenwasdoek erin
Voor alle dingen waar je nu huishoudfolie of aluminiumfolie voor gebruikt is een bijenwasdoek inzetbaar. Deze gaat heel lang mee en bovendien zorgt het gebruik van deze doeken ervoor dat je voedsel langer vers blijft. En je voegt kleur toe aan je koelkast. Nu hoor ik je denken, ja leuk! Maar dat levert vast extra werk op om ze te wassen en weer te behandelen. Nou, niets van dat alles. De bijenwasdoek kun je keer op keer gebruiken en wil je hem schoonmaken dan is een spoelbeurt onder de kraan voldoende. Daarna hang je ze even te drogen, bijvoorbeeld op het houten droogrekje, en wanneer ze droog zijn kun je ze weer gebruiken.

Als was in je handen
De bijenwasdoeken zijn heel fijn in gebruik. En kunnen alles goed afdekken. Door de warmte van je handen wordt de was zacht en kun je heel eenvoudig de doek strak over bijvoorbeeld de schaal doen om te vormen. Deze vershouddoeken zijn werkelijk ideaal en voor heel veel dingen te gebruiken. Ze zijn er in veel verschillende maten voor bijvoorbeeld een fles, kaas, maar ook voor een avocado.

Exit boterhamzakjes, welkom foodwraps
Ook de boterhamzakjes zijn vanaf nu verleden tijd wanneer je je footprint wat groener wil maken. Weg met die smakeloze plastic zakjes. Daar voor in de plaats gebruik je de foodwraps, oftewel de bijenwasdoek. De lunchsets doeken zijn er in verschillende prints, dat is handig om bijvoorbeeld voor ieder een eigen lunchset te hebben of om lekker af te wisselen.

Vegan foodwraps op plantaardige basis
Ook voor de vegans onder ons zijn er uiteraard foodwraps op plantaardige basis. Gemaakt van 100% organische materialen: biologisch katoen, candelillawas, kokosolie, boomhars. Deze doeken kun je schoonwassen onder de kraan met een temperatuur van hooguit 40 graden. Let er wel op dat deze vegan wasdoeken niet geschikt zijn voor rauw vlees, vis of vetrijke voedingsmiddelen. Maar voor vis en vlees zullen de vegans de doeken ook niet gebruiken.

Zo lang heb je plezier van een bijenwasdoek
Wanneer je een bijenwasdoek intensief gebruikt kun je er van uit gaan dat de doek ongeveer een jaar meegaat. Wanneer er door het vouwen bijvoorbeeld wat plekjes ontstaan waar de was verdwenen is kun je deze heel gemakkelijk zelf herstellen. En nee, niet met een naaimachine of naald en draad, maar met een reparatiesetje dat bestaat uit een stukje was. Deze kun je raspen en over de doek op de plekjes uitstrijken. En zo gaat je doek weer volop mee in het bewaren en vers houden van voedsel.
Met zo’n reparatiesetje kun je heel wat kale plekjes herstellen en voor een euro of vijf bestel je deze al heel eenvoudig mee wanneer je bijenwasdoeken bestelt.

Is de bijenwasdoek op dan mag hij in de gft bak
Nog zo fijn aan dit mooie alternatief voor wegwerpfolie en plastic boterhamzakjes is dat als je doek uiteindelijk op is, hij in reepjes in de gft bak mag. Zo heb je geen enkel stukje van de wereld vervuild met plastic, maar maanden lang plezier gehad van de (bijen)wasdoek. Je shopt deze doeken op rol of in verschillende afmetingen. Zo heb je voor iedere schaal, kom of lunch de juiste doek.
Ps. volg jij ons al op Facebook?









