0,00
0
 0,00
0

Hoe maak je zelf een bijenwasdoek? (DIY)


Het is leuk om zelf een bijenwasdoek te maken. Vooral wanneer je daar een speciaal of een mooi stofje voor hebt liggen. Onderstaande is ook handig om te weten wanneer jouw doek al een beetje versleten is en je deze weer wilt opfrissen of BIJwerken, om maar eens een toepasselijk woord te gebruiken.

DIY bijenwasdoek

Wat heb je allemaal nodig:

(Beetje afhankelijk van welke methode je gaat gebruiken)

  • Een of meerdere doek(en) van (biologisch) katoen, niet al te dik
  • Schaar of kartelschaar om de doeken op maat te knippen
  • Speciale blokjes bijenwas uit een reparatieset of kant en klare bijenwaskorrels
  • Kwast
  • Rasp of mes
  • Bakpapier
  • Oven met bakplaat (geen gasoven)*
  • Strijkbout
  • Au bain-marie schaal (geen gasfornuis)*

*Omdat bijenwas brandbaar is kun je beter geen rechtstreekse vlam in de buurt hebben.

Het voordeel van de kant en klare bijenwasblokjes is dat daar zowel de bijenwas als de olie als de boomhars al in zit en ook nog eens in de juiste verhoudingen. Door de olie blijft de doek soepel en de hars maakt hem extra plakkend.

Voor een bijenwasdoek van 30 x 30 cm is ongeveer 15 gram bijenwas mengsel nodig.

Wanneer je vaker bijenwasdoeken gaat maken of repareren dan kan ik je adviseren om daar een apart setje ‘gereedschap’ voor aan te houden. Het schoonmaken van de rasp, kwast etc. is namelijk een nogal lastig klusje.


Welke methode ga je gebruiken

Strijkbout, oven of au bain-marie?

Er zijn meerdere opties om de bijenwas te smelten. Alle methodes hebben zo hun voor- en nadelen. Het is maar net wat je zelf het beste ligt en wat je het handigst vindt.

De bijenwas kun je au bain-marie smelten en dan met een kwastje op de doeken aanbrengen. Leg dan eerst wel de doek in de voorverwarmde oven, zodat de doek warm is. Dit scheelt weer, zodat de bijenwas beter uitsmeert en minder snel ‘stolt’.

Ook kun je de bijenwas eerst raspen, verdelen over de doek en daarna in de oven laten smelten. Nadat het is gesmolten kun je het dan met de kwast ‘uitsmeren’ over de hele doek. Doordat de bakplaat etc. warm is stolt de bijenwas minder snel. Let er bij het raspen alleen wel op dat wanneer je warme handen hebt het raspen lastiger gaat, omdat de was dan alvast een beetje smelt.

Beide methodes kun je ook combineren met de strijkbout in plaats van de oven. Leg dan ter bescherming van je strijkplank er eerst een laag bakpapier op. Daar leg je de katoenen doek bovenop. Deze kun je dan met een kwastje instrijken met de gesmolten bijenwas (au bain-marie) of met de krullen geraspte bijenwas. Dan leg je daar weer een nieuw vel bakpapier overheen en kun je met de strijkbout de was letterlijk uitstrijken en verdelen over de doek. Op zich hoef je de doek niet om te draaien, want de bijenwas trekt helemaal in de doek. Door het bakpapier heen kun je ongeveer wel zien of je stukjes heb overgeslagen of dat de bijenwas mooi verdeeld is over de hele doek inclusief de randen.

bijenwasdoeken in de oven opfrissen 1 100x100 1

Oven:

  1. Verwarm de oven voor op 90°C
  2. Knip de katoenen doek in het gewenste formaat. Gebruik je een kartelschaar dan krijg je er ook nog eens een mooi randje omheen.
  3. Strijk de stof, zodat er geen kreukels meer in de doek zitten. (Stap 2 en 3 kun je ook omdraaien).
  4. Pak de bakplaat en leg daar ter bescherming het bakpapier op.
  5. Leg de doek op de bakplaat met de mooie kant boven.
  6. Snijd een stukje van het bijenwasblok af en snij dit verder tot kleine stukjes. Ook kun je eventueel een (oude) rasp gebruiken om kleine schilfertjes bijenwas te maken, zodat het gemakkelijker is om de was gelijkmatig over de doek te verdelen.
  7. Wanneer je een hele nieuwe doek maakt, strooi je de kleine stukjes was gelijkmatig uit over de gehele doek. Wil je een gebruikte doek bijwerken en opfrissen, dan strooi je het alleen over de sterk versleten en ‘kale’ plekken.
  8. Zet de bakplaat ongeveer 3 minuten in de oven of totdat de was gesmolten is.
  9. Haal de bakplaat uit de oven en je zult zien dat er op een aantal plaatsen nog te veel was zit. Smeer dat uit met een kwastje. (Dit kwastje kun je daarna overigens niet meer voor andere dingen gebruiken).
  10. Doe de plaat nog even terug in de oven voor zo’n 2 minuten.
  11. Haal de plaat uit de oven en haal daarna zo snel mogelijk de doek van de plaat door deze aan de hoeken vast te pakken. Let wel op, want de doek met bijenwas is HEET!!!
  12. Wapper voorzichtig met de doek totdat deze opgedroogd en afgekoeld is.
  13. Tadaaah en de doek is klaar voor (her)gebruik!
strijkijzer 150x150 1

Strijkijzer:

  1. Knip de katoenen doek in het gewenste formaat. Gebruik je een kartelschaar dan krijg je er ook nog eens een mooi randje omheen.
  2. Snijd de benodigde hoeveelheid van het bijenwasblok af of leg de bijenwaskorrels alvast klaar.
  3. Leg ter bescherming eerst een laag bakpapier op de strijkplank of andere geschikte ondergrond.
  4. Leg de doek er bovenop. Het maakt niet uit welke kant boven, want het mengsel gaat toch door de hele doek heen.
  5. Sprinkel het schaafsel of de kant en klare bijenwaskorrels gelijkmatig uit over de doek.
  6. Leg een extra vel bakpapier over de doek en strijk de doek, zodat hij warm wordt en de was gaat smelten.
  7. Je kunt zien waar de was al op de doek zit. Kom je tekort? Haal dan de bovenste laag bakpapier er weer af en voeg nog wat extra bijenwaskorrels toe op de plekken waar nog niet voldoende zit. Bij een gebruikte doek hoef je alleen de kale en versleten plekken bij te werken.
  8. Wanneer de was mooi verdeeld is over de doek, kun je deze aan de hoeken vastpakken en aan de lucht ‘droog’ wapperen en af laten koelen.
  9. Na het afkoelen is de doek gelijk klaar voor (her)gebruik.

DSC 0599 1 300x200 1

Au bain-marie:

  1. Knip de katoenen doek in het gewenste formaat. Gebruik je een kartelschaar dan krijg je er ook nog eens een mooi randje omheen.
  2. Snijd de benodigde hoeveelheid van het bijenwasblok af en smelt dit au bain-marie, zodat het vloeibaar is. Wanneer je pure bijenwas gebruikt kun je er daarna nog jojoba-olie en hars aan toevoegen. Dit is niet nodig wanneer je de kant en klare (reparatie)blokjes gebruikt.
  3. Leg ter bescherming eerst een laag bakpapier op de strijkplank of andere geschikte ondergrond.
  4. Leg de doek er bovenop. Het maakt niet uit welke kant boven, want je moet hem straks toch nog omdraaien.
  5. Leg een extra vel bakpapier over de doek en strijk de doek, zodat hij warm wordt.
  6. Haal de bovenste laag bakpapier er af en strijk met een kwastje de gesmolten bijenwas gelijkmatig uit over de warme doek.
  7. Leg het extra vel bakpapier weer op de doek en strijk de doek.
  8. Haal de bovenste laag bakpapier er weer af en kwast nog wat extra bijenwas op de doek op de plekken waar nog niet voldoende zit. Bij een gebruikte doek hoef je alleen de kale en versleten plekken bij te werken.
  9. Herhaal de stappen 6 t/m 8 een aantal keren en draai de doek ook nog een keer om, zodat de bijenwas aan beide kanten wordt verdeeld. Vaak is het omdraaien niet meer nodig en zit de bijenwas al goed overal.
  10. Wanneer de was mooi verdeeld is over de doek, kun je deze aan de hoeken vastpakken en aan de lucht ‘droog’ wapperen en af laten koelen.
  11. Na het afkoelen is de doek gelijk klaar voor (her)gebruik.

Onderstaand een foto impressie van mijn experiment van een paar jaar geleden. Het is natuurlijk essentieel om het zelf ook eens geprobeerd te hebben toch?

Het gebruikte gereedschap (rasp / kwast / bakpapier) hou ik apart, zodat ik het de volgende keer weer kan gebruiken. Echt goed schoonmaken is lastig, omdat de bijenwas vet is, maar aangezien ik de doeken toch ook ga repareren is zo’n speciaal ingesmeerd setje nooit weg.

Delen

Meer berichten